Öğrenim Durumu

Derece

Bölüm/Program

Üniversite

Yıl

Lisans

Su Ürünleri Fakültesi

Çukurova Üniversitesi

1993

Y. Lisans

Su Ürünleri Anabilim Dalı

Çukurova Üniversitesi

1996

Doktora

Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi A.B.D.

Ege Üniversitesi

2000

 

 

Akademik Ünvanlar Fakülte/Bölüm Üniversite  Tarih
Yardımcı Doçent

Su Ürünleri Fakültesi

Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü

Çukurova Üniversitesi 2001
Doçent

Su Ürünleri Fakültesi

Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü

Çukurova Üniversitesi 2008
Profesör 

Su Ürünleri Fakültesi

Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü

Çukurova Üniversitesi 2014

 

 

 

 

   

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

1. Tokur, B., A. Polat, G.Beklevik, S.Özkütük, “The Quality Changes of Tilapia (Oreochromis niloticus) Burger during Frozen Storage”, Eur. Food Research and Technology, 218(5), 420-423 (2004).

2. Tokur, B., S.Ozkütük, E.Atici, G. Ozyurt, C.Özyurt, “The Chemical and Sensory Quality Changes of Fish Fingers Made from Mirror Carp (Cyprinus carpio L., 1758) during Frozen Storage (-18 oC)”, Food Chemistry, 99, 335-341 (2006)

3. Tokur, B. ve K. Korkmaz, “The Effects of Iron-Catalyzed Oxidation System on Lipids and Proteins of Dark Muscle Fish”, Food Chemistry,104, 754-760 (2007)

4. Tokur, B., “The Effect of Different Cooking Methods on Proximate Composition and Lipid Quality of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)”, Int. J. Food Sci. and Tech.,42(7):874-879 (2007)

5. Özyurt, G., A.Polat, B.Tokur, “Changes in Chemical and Sensory Quality of Frozen     (-18 OC) Wild Sea Bass (Dicentrarchus labrax) Captured in Different Fishing Seasons”, Int. J. Food Sci. and Tech., 42(7):887-893 (2007)

6. Tokur, B., Gürbüz, R.D., G. Özyurt, “Nutritional composition of frog (Rana esculanta) waste meal”, Bioresource Technology 99: 1332–1338 (2008)

7. Polat, A., Kuzu, S., Özyurt, G., B. Tokur, 2009 “Fatty acid composition of red mullet (Mullus barbatus): A seasonal differentiation”, J. Muscle Foods, 20:70-78 (2009)

8. Tokur, B. Ve Polat, A., “Myofibrillar and sarcoplasmic protein oxidation and degradation of thin-lipped grey mullet (Liza ramada) during refrigerated storage (+4 0C)”, J Muscle Foods, 21 (1): 102-118 (2010)

9. Tokur, B. and Ozyurt, G., The Effects of Rosemary Extract on Protein Quality of Cooked Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) During Frozen Storage (-18 oC). J. Anim. Vet. Adv, 9(16): 2171-2178 (2010)   

10. Ozogul, Y., Boga, E. B.,Tokur, B. and Ozogul, F. Changes in biochemical, sensory and microbiological quality indices of common Sole (Solea solea) from the Mediterranean Sea during ice storage. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Science, 11:243-251 (2011).

11. Tokur, B.K., and  Aksun E.T. The effect of different type of fibers (wheat, citrus and carrot fiber) on    protein quality of crab leg analog paste and gel made from Alaska pollack  (Theragra chalcogramma) . J. Aqua. Food Product Techn., 21:298–306 (2012)

12. Özyurt, G., Şimşek, A., Karakaya, BT, Aksun ET, Yeşilsu, AF. "Functional, physicochemical and nutritional properties of protein from Klunzinger’s ponyfish extracted by the pH shifting method Journal of Food Processing and Preservation 39 (6), 1934-1943 (2015)

13. Tokur, B.K., Sert, F., and Aksun, E.T. Ozogul, F. The effect of whey protein isolate coating enriched with thyme essential oils on trout quality at refrigerated storage (4±2 oC). J. Aqua. Food Product Tech, 1-2 (2016)

Uluslararası diğer hakemli dergilerde yayınlanan makaleler

1. Polat, A. ve B. Tokur, “Balıklarda Prooksidan ve Antioksidanların Lipit Oksidasyonuna Etkileri”, Ege Üniversitesi Su ürünleri Fak. Dergisi, 17(3-4), 299-310 (2000)

2. Tokur, B. ve A Polat, “The Effects of Defatted Soybean Meal (SBM) as Partial Replacement for Fish Meal on the Growth Performance and Chemical Composition of Tilapia (Oreochromis niloticus Linneaus,1758)”, E. Ü. Su ürünleri Fak. Dergisi, 17(3-4), 299-310 (2000)

3. Çakli, Ş., B.Tokur, U Çelik, L. Taşkaya, “No-Frost Koşullarında Depolanan Sardalya Balıklarının (Sardine pilchardus L., 1758) Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Değerlendirmesi”, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi , 1-2, 87-93 (2003)

4. Tokur, B., Ş Çakli, A. Polat,The Quality Changes of Trout (Oncorhynchus mykiss W., 1792) Fillets with Vegetable Topping during Frozen Storage (-18 oC)”, E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 23 (3-4):345-350 (2006)

5. Tokur, B., K. Korkmaz, D. Ayas, “Comparison of   Two Thiobarbituric Acid (TBA) Method for Monitoring Lipid Oxidation in Fish”, E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 23 (3-4):331-334 (2006)

6. Tokur, B. ve K. Korkmaz, “The Effects of Fenton Type (Fe+2/H2O2) Oxidation System on Lipid and Protein Oxidation of Grey Mullet (Mugil cephalus)”, Journal of FisheriesSciences.com, 1(1), 41-47 (2007)

7. Özyurt, G., B. Tokur, Y. Özoğul, K. Korkmaz ve A. Polat, “İncedudaklı Kefal (Liza ramada)’in Yağ Asidi Kompozisyonu ve    Buzdolabında Muhafazası (4ºC) Sırasında Lipit Oksidasyonu”,  Journal of FisheriesSciences.com, 1(4),160-167(2007)

8. Tokur, B. ve S. Kandemir, “Dondurulmuş Balıklarda Farklı Çözündürme Şekillerinin Protein Kalitesine Olan Etkileri “, Journal of FisheriesSciences.com, 2(1), 100-106 (2008)

9. ET, Aksun, BK, Karakaya. Effects of sodium bicarbonate injection on sensory and chemical qualities of rainbow trout during iced storage. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences (2014)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler

1.Tokur, K.B., Polat, A., Çölkesen, G., “Lipid and protein oxidation of rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) during storage on ice”  Proceedings of the First International Congress of Seafood Technology, 311, İZMİR(2008)

2. Tokur, B.,Korkmaz,K., Polat, A., “ The changes of protein quality and lipid oxidation during frozen storage (-18 oC) of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with supplementation of selenomethionine, Proceedings of the First Congress of Seafood Technology, 169, İZMİR (2008)

3.Tokur, B.K. , Aksun E. T.,The effect of refrigirated storage (4 °C) on protein oxidation and denaturation of crab leg analog made from Alaska pollack  (Therogio charcogramma) WEFTA ( 2010)

4. Tokur, B.K., and  Aksun E. The effect of different type of fibers (wheat, citrus and carrot fiber) on    protein quality of crab leg analog paste and gel made from Alaska pollack  (Theragra chalcogramma) WEFTA ( 2010)

5.Özkalay G, Tokur, B.K. , Aksun E. T..,(2010) The in- vitro investigation of alpha lipoic acid supplementation  on protein quality of sea bream (sparus aurata), anchovy (engrailus engrasichalus) and atlantic bonito (sarda sarda) (1st International Congress on Food Technology ( 2010)

6.Tokur.B.K, Aksun E. T.,(2011) Determination of Levels of Bisphenol A Diglycidyl Ether (BADGE) in Processed  Fish Offered at the Market(3st Congress on Food  Safety (2012)

7.Tokur, B.K , Aksun E. T. and Tumerkan, T. The Effect Of Dietary Sodium Bicarbonate Supplementation On Chemical And Sensory Quality of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) During Refrigerated Storage   (4±2 Oc). FABA 2014- International Symposium on Fisheries and  Aquatic Sciences (2014)

8.Tokur, B.K , Aksun E. T. and Tumerkan, T.(2014) Measurment Of Textural Properties  of Seafood. FABA 2014- International Symposium on Fisheries and  Aquatic Sciences

9.Tokur, B.K and Aksun E. T. Effect Of Adding Sodium Bicarbonate To Brine  Solutions For Smoked Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Quality Changes During Refrigerated Storage. The 2ndInternational Congress on Food Technology (2014)

10.Tokur, B.K , Aksun E. T. and Tumerkan, T. Packaging Material For Seafood Canning. The 2ndInternational Congress on Food Technology (2014)

11.Tokur, B.K , Aksun E. T. and Tumerkan, T. The Effect Of Dietary Sodium Bicarbonate Supplementation On Chemical Quality Of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) During Frozen Storage. The 2ndInternational Congress on    Food Technology. (2014)

12.Tokur, B.K , Aksun E. T. and Tumerkan, T. Effect Of Adding Sodium Bicarbonate To Brine Solutions For Smoked Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) Quality Changes During Refrigated Storage .The 2ndInternational Congress on Food Technology. (2014)

13. Erdoğdu, F., Tokur, BK., Yavuz, H., Aksun, ET, Tumerkan, T. Use of toroid cans to produce canned tuna with better quality. ICEF (2015)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitaplarında basılan bildiriler

1. Polat, A., G.Beklevik, B.Tokur,  “Balık Unu Yerine Alternatif Protein Kaynağı Olarak Soya Fasulyesi Küspesi (SFK) Kullanımının Sazanların (Cyprinus carpio) Gelişme ve Vücut Besin Madde Bileşenleri Üzerine Etkileri”, 14. Ulusal Biyoloji Kongresi, 441-453, SAMSUN, 1998.

2. Polat, A., G.Beklevik, B. Tokur, T. Altun, “Tilapia (O. aureus) Yemlerine Yapılan Farklı Cezbedici Madde Katkılarının, Gelişme ve Vücut Besin Madde Bileşenlerine Etkileri”, X. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 1,300-309, ADANA, 1999.

3. Tokur, B., E. Atıcı, “Aynalı Sazan (Cyprinus carpio) ‘ dan Kroket Yapımı ve Besin Madde İçeriği”, XII. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu Bildiri Kitapcığı, 536-540, ELAZIĞ, 2003.

4. Özyurt, G., Karakaya, B., Özkütük, S., Korkmaz, K., 2009. Kekik İlavesinin Sardalyanın  (Sardina pilchardus) Buzda Depolanma Süresi Üzerine Etkilerinin Duyusal ve Kimyasal Yönden Değerlendirilmesi. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, (01-04 Temmuz), Rize, Poster , syf 491.

5. Tokur.B.K , Aksun E. T., The effect of  ante-mortem sodium bicarbonate injection  to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)sensory  quality (11st Turkey food congress (2012)

6. Tokur B,  Su Ürünlerinden Jelatin Üretimi. Ulusal ARGE Merkezleri Sempozyumu (2012).

7. Tokur, B.K., Aksun, E.T. Kekik ekstraktı ilaveli peynir altı suyu izolatından elde edilen yenilebilir filmin dondurularak depolama boyunca Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)  ve İstavritin  (Trachurus trachurus) renk değişimleri üzerine etkisi. 17. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu (2013)

8. Aksun E. T.,Tokur, B.K ve Tumerkan, T. Marketlerde Satışa Sunulan Yağsız (Light)  ve Yağlı  Ton Balığı Konservelerinin Kimyasal Ve Fiziksel  Kalitesinin Karşılaştırılması.    2. İç Anadolu Tarım ve Gıda Kongresi (2015) 

9. Tokur, B.K., Aksun, E.T ve  Tumerkan, T., Buzdolabında Depolanan (4 Oc ±2) Mavi  Yüzgeçli Ton Balığı (Thunnus Thynnus)' nın Fiziksel Ve Kimyasal Kalitesinde Meydana Gelen Değişimler. 18. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu (2015)

10. Aksun, E.T., Tokur, B.K., ve  Tumerkan, T. Ayva (Cydonıa Oblonga ) Çekirdeğinden Elde Edilen Ekstraktın  Buzdolabında Depolanan Gökkuşağı Alabalığı Fileto (Oncorhynchus Mykiss)’ Larının Kalitesi Üzerine Etkileri. 18. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu (2015)

Ulusal Projeler

1. Sebzeli Alabalık (Oncorhynchus mykiss) ve sardalya (Sardina pilcardus) filetolarının Dondurularak Depolanması Esnasında Kalite Değişimleri, Ege Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (EBİLTEM)Proje Yöneticisi, 1999-2001.

2. Dondurarak Depolanan Burgerlerde Kalite Değişimleri (Oreochromis niloticus), Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı, SÜF2000.4, Araştırıcı, 2001-2002

4. Su Ürünleri Protein Araştırma (Proteomik) Laboratuarı, Ç.Ü. Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı , DPT destekli altyapı projesi, AAP200421, Proje Yöneticisi , 2004-2005.

5. Buzda Depolanan Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’  nda Lipit ve Protein Oksidasyonunun BelirlenmesiÇukurova Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı, SUF2004BAP6, Proje Yöneticisi, 2004-

6. İki Boyutlu Jel Elektroforezi (2D-PAGE) ile Alabalıktaki (Onchorhynchus mykiss) Kas Proteinlerinin Protein Oksidasyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı, SUF2004BAP14, Proje Yöneticisi, 2005-

7. Selenomethionin ile Beslemenin Dondurarak Depolamada (-18 oC) Gökkuşağı Alabalık (Onchorhynchus mykiss)’ larının  Protein ve Lipit Oksidasyonuna Etkisi, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı, SUF2005BAP10, Proje Yöneticisi, 2005-

8. Alaska Mezgiti (Therogio charcogramma)’ nden elde edilen Yengeç Analoğunun Soğuk Depolama Esnasında Protein Kalitesinde Meydana Gelen Değişimler, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı,SÜF2006BAP8, Proje Yöneticisi, 2006-2009

9. Biberiye Ekstraktı İlavesinin Farklı Metotlarla Pişirilen, Dondurulan ve Yeniden Isıtılan Çipura’ nın (Sparus aurata) Kalitesi Üzerine Etkileri, Tübitak Projesi (1002), 1070896, Araştırıcı, 2008-2009

10. Kekik ilavesinin sardalyanın buzda depolanması süresi üzerine etkilerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fon Saymanlığı, SÜF2006BAP14, Araştırıcı, 2006-2009

11. Üç Farklı Lif  (Buğday Lifi, Limon Lifi, Havuç Lifi) Katkısının Suriminin Jel Oluşturmasında Protein Kalitesine Etkisi, SÜF2009BAP9, Proje Yöneticisi, 2009-2011

12.Hasat öncesi soydum bikarbonat ilaveli yemle beslenen alabalıkların dondurarak depolama süresince et kalitesinde meydana gelen değişimlerin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeler Birimi,SÜF2011 BAP 9, Proje Yöneticisi, 2011-2015

13.Marketlerde Satışa Sunulan Salamura ve Marine Edilmiş Su Ürünlerinde Bisfenol A İçeriğinin Tespiti. Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeler Birimi, SÜF2010BAP10, Proje Yöneticisi,2011-2010.

14.Kekik ekstraktı İlaveli yenilebilir film ile kaplanan istavritin (Trachurus trachurus) Dondurularak depolanma boyunca Kimyasal ve Duyusal kalite değişimlerinin incelenmesi Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü“ SÜF 2012 BAP13.Proje yöneticisi.2012-

15.Türkiye’de ilk Kez Su Ürünleri Atıklarından Jelatin Üretimi. Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği 0038.TGSD.2012.Danışman (2012)

16.Iskarta Türlerinin Balık Çorbası Balık Sosu Ve Olarak Değerlendirilmesi. Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği 0811 TGSD.2013.Danışman (2013)

17. Balıktan Protein Hidrolizat Üretimi, Tübitak Girişimcilik Aşamalı Destek Programı (1512),213044,Danışman (2013-2014)

18. Ton Balığı Konservesi Üretiminde Kaliteyi İyileştirmek Amacıyla Yeni Bir Tasarımın Prosese Uygulanması.  Tübitak Projesi (1003), 113089, Proje Yürütücüsü (2014-2016)

Uluslararası Destekli Projeler

1. Kafes Balıkçılığı Mesleki Eğitimi ve İstihdamı Projesi, Aktif İşgücü Piyasası Stratejileri Projesi, Yeni Fırsatlar Programı, TR 02 05.01-002-02, Eğitimci, 2005-2006

2. Avrupa’ daki Bazı Araştırma Merkezlerinin Su Ürünleri ve Kalite Kontrol Deneyimlerinin Paylaşılması, Leonardo da Vinci, Hareketlilik Programı, TR-05-A-EF-EX1-1124, Araştırmacı, 2005-2006

3. Protein and Lipid Oxidation of Just Slaughtered, Iced and Frozen Storage of Trout Fillets, DIFRESS (Ministry of Food, Agriculture and Fisheries Danish Institute for Fisheries Research, Dept. of Seafood, DENMARK), Araştırıcı, 2003-2004.